Zenés időutazás Pál Tamással

Pál Tamás, a kiváló énekes és színész, a Megasztár című tehetségkutató műsorban vált országosan ismertté. Évek óta szinkronizál, zenés és prózai színdarabokban egyaránt szerepel. Pál Tamás a HADART Színház “ORFEUM” című produkciójának sztárvendége.

Pál Tamás: — „Nagyon örültem amikor Zakariás Éva felhívott, hogy lenne-e kedvem részt venni a HADART Színház következő produkciójában. Már kilencedik éve, hogy szinkronizálok így a csapat egy részét már régóta ismertem. Évivel ráadásul a – Magyar Változat Munkatársai nevű, – szinkronszínészekből verbuválódott zenekarban is együtt játszunk. De eddig valahogy még sosem dolgoztunk együtt egyetlen színdarabban sem. Pedig láttam, hogy Zaki sok mindent posztol a facebookon, hogy vannak előadásaik, jönnek mennek, fellépnek szerte az országban, és persze volt bennem egy pozitív irigység is, hogy de jó nekik és milyen jó lenne ennek részesévé válni. Egyszóval azonnal igent mondtam a felkérésnek. Eleinte kicsit izgultam, hogy az idő rövidsége miatt fel tudom-e majd venni velük a ritmust, de nagyon jó a csapat és hamar sikerült beilleszkednem közéjük.


Évekkel ezelőtt egyébként csináltam már egy hasonló szerkesztésű produkciót musical dalokkal, aminek szintén volt egyfajta dramaturgiai szerkezete, így kifejezetten örültem ennek az előadásnak. Nagyon jó kis műsor állt össze, a díszlettel, a vetítéssel kifejezetten jó és igényes lett a végeredmény. Remélem sokat fogjuk még játszani. Voltak dalok – főleg az előadás első részében – amiket korábban egyáltalán nem ismertem. De így, hogy egy négy fős zenekarral, nagyon jó hangszerelésben, élőben szólalnak meg, kifejezetten közel kerültek hozzám. Milyen érdekes, amikor egy dalt valamilyen feldolgozásából ismer meg és kezd el kedvelni az ember, akkor általában nyitottá válik a szerzemény eredeti kiadására, annak eredeti stílusára is. Megtalálja a szépségeket, érdekességeket az egyes verziókban. Van például az az egyveleg, amiben az Esős vasárnap délután című dal két versszakát éneklem. Ennek feldolgozását ismertem már korábbról, és nagyon örültem, hogy azt a részt pont én kaptam. De nagyon szeretem a Munka után este felé, Háda Janival közösen előadott Madonna drága, vagy a Rékával közös Niagara című dalokat is. Aztán az előadás második része a beat korszaktól kezdve már végig ismerős volt. Az első villamos című dal nagy kedvencem.


Ha csak épp, hogy jelzés értékűen, de ez a produkció nagyon jó lenyomatot ad a magyar, tulajdonképpeni könnyűzene fejlődéséről és a magyar történelemről egy teljes évszázadon keresztül. Olyan dalok is előkerülnek, melyek a fiatalabb generációk számára végképp teljesen ismeretlenek, pedig igazi gyöngyszemei a magyar kultúrának, ráadásul a mai fülnek ismerős hangszerelésben tálalva. Egyébként is a magyar könnyű zene valamilyen fura helyzetből fakadóan sokak életében mostohagyermek. A mai korosztály, akár már az enyém is, már nagyon a külföldi könnyűzenére van rágyógyulva. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire gazdag, színes és mind műfajilag, mind pedig stílusilag mennyire sokrétű a magyar könnyűzene. Még ha egy-egy dal az eredetitől eltérő szituációba is van helyezve, összességében egy nagyon érthető és élvezhető produkciót sikerült színpadra állítanunk, igazi szívbemarkoló és nagyon vidám pillanatokat szerezve a nézőknek.“ —


 

Egyebek:

VIDEÓ: Video ajánló
INFO: Az előadás oldala