Rólunk

A “JÁRMIKA Jövőkép” Gyermek Alapítvány, a HADART Színház fenntartójaként a dráma és a tánc eszközeivel tűzte ki célul azt, hogy a színház és a minőségi kultúra népszerűsítése mellett, annak minden eszközével az igényes szórakoztatást képviselje.

Infokommunikációs akadálymentesítés, vígjátékok, zenés darabok, gyerek és ifjúsági előadások, elismert művészek, minőségi szórakoztatás. A magyar és a világirodalom méltán klasszikus műveit népszerűsítő, műfajokban gazdag repertoár. Érzékenyítő program, integrált, jeltolmáccsal színpadra állított előadások. Komoly társadalmi szerepvállalás az esélyegyenlőségért. Több százezer elégedett néző, kontinensnyi megtett kilométer. Közel 1000 telt házas művészeti program. Dióhéjban ez jellemezi magánszínházunk, a HADART Színház elmúlt majdnem egy évtizedét.

Társadalmi szerepvállalás
A HADART Színház 2011-ben kezdte meg működését az alapító Háda János színész-rendező művészeti vezetésével. A „JÁRMIKA” Jövőkép Gyermek Alapítvány és a HADART Színház arra szövetkezett, hogy a színház népszerűsítésén túl eltörölje a kommunikációs akadályokat és esélyegyenlőséget teremtsen a kultúra területén. Magyarországon egyedülállóan, előadásait infokommunikációs akadálymentesítéssel állítjuk színpadra, ezáltal a siketek és nagyothallók is élvezhetik a teátrum adta különleges élményt, hiszen a színpadon egy jeltolmács kíséri végig az előadás minden pillanatát, aki dramaturgiailag is szerves része a színdarabnak.

A három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező alapító művészeti vezető Háda János legfőbb célja teljesült, a megalapítás óta szó szerint karnyújtásra vitte a színházat az emberekhez, miközben társulata az igényes, minőségi kultúra népszerűsítése mellett az esélyegyenlőséget képviselte. Az integrált előadások létrehozásában színházunk szorosan együtt működik a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével és a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvánnyal. Spinnerné Takács Erika jeltolmács közreműködésével – aki a hozzánk hasonló elhivatottsággal és tenni akarással áll ügyünk mellett – nem csak az előadásokon fordítunk hangsúlyt az esélyegyenlőségre és az akadálymentesítésre, hanem minden olyan rendezvényen, ahol a társulat jelen van. Ezeken a rendezvényeken kiemelt figyelmet fordítottunk arra is, hogy felhívjuk a nézők figyelmét az akadálymentesített előadások fontosságára.

Misszió
Küldetésünk, hogy minél szélesebb társadalmi réteg számára hozzáférhetővé tegyük a színházat, legyen szó siket és nagyothalló kisgyerekekről, vagy hátrányos helyzetű településeken élőkről, mert mindenkinek joga van a minőségi, értékes kulturális élményekhez. Vállalásunk óriási, de munkánknak már kézzelfogható és mérhető eredményei vannak: mind a színházlátogató közönség, mind pedig a színházi szakma elfogadta a jelnyelvi tolmácsok megjelenését és „színészi produkcióját” a színpadokon.

Érzékenyítő program
Programunknak az elfogadás és az elfogadtatás tudatosítása a célja. Ezen készségek és gondolkodási mechanizmusok elsajátításával már a korai gyermekkortól kezdve érdemes foglalkozni azért, hogy a gyerekek később elfogadóbb, szolidárisabb és persze nyitottabb felnőttekké váljanak a kiszolgáltatott társadalmi csoportokkal szemben.
A jelnyelvi tolmács szerepeltetésével például egy ilyen, „láthatatlan” fogyatékossággal élő csoportot jelenítünk meg. A meséken keresztül a gyermekek kíváncsian és játékos körülmények között ismerkednek, szokják meg ezt a jelenséget. Így később már nem félnek, nem idegenkednek tőle, végső soron tehát pozitívan hat ki egész életükre ez a fajta játékos tanulási forma. Az előadások után teljesen természetes lesz a számunkra, hogy vannak olyan gyermekek és felnőttek, akik nem rendelkeznek hallással és „kezük mozdulataival”, szájról olvasással boldogulnak a világban.

Repertoár
Sokszínűek vagyunk, előadásaink köre évről évre bővül. Kedvelt vígjátékokkal, az Oscarral, a Tévedések vígjátékának mai változatával, az Őrületek tornyával, a Jöhetsz Drágámmal!, az Őnagysága kabaréja című zenés komédiával az igényes kikapcsolódást szolgáljuk. Dóczi Lajos XIX. századi színpadi szerző méltatlanul elfeledett művével, az Országomat egy csókért című darabbal a magyar nyelv szépségeire hívjuk fel a közönség figyelmét. A „rímhányó” Romhányi Józsefet idéző stílusban rímelő előadás, a magyar nyelvben rejlő bravúrokra építő Vérszipoly, avagy ki harap a végén című darab ugyancsak az irodalmi élményt és a családi kikapcsolódást szolgálja igazi slágergyanús dalokkal. Az egyik legjobb off-broadway musicallel, az Apácákkal, fantasztikusan jó zenékkel és öt nagyszerű színésznővel (Vándor Éva, Voiht Ági, Mérai Kata, Zakariás Éva és Laurinyecz Réka) varázsoljuk el a közönséget.  A Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejátékunk pedig megállíthatatlanul hódít a gyermekek és szüleik, nagyszüleik körében a 2013-as premier óta.

Az 5. jubileumi évünket az ORFEUM – Zenés barangolás a XX. században című darab bemutatójával ünnepeltük, az élő zenekarral kísért előadásban a színészek egy-egy ismert melódiával mesélik el a múlt század két világháborúját, 1956-ot, a sötét szocializmust, ’68-at, a nyolcvanas évek zenei „robbanását”, majd a rendszerváltozás hozta szabadságot.

2018. év végén nagy sikerrel mutattuk be az egyik legismertebb magyar pop-zenekar a Bon-Bon együttes slágereire épülő jukebox musicalünket. A Haverok, buli, Bon-Bon című színdarabot a zenekar dalszövegírója, Duba Gábor írta, a tánckoreográfiát pedig Bakó Gábor készítette. A színdarab különlegessége, hogy az együttes énekese Szolnoki Péter is játszik benne, aki színészként itt mutatkozott be először. Társulatunk oszlopos tagjai mellett Koós Rékát, Andrádi Zsanettet, és Ekanem Bálintot is sikerült megnyerni egy-egy szerepre.

A 2018. év végén bővítettük gyerekszínházas repertoárunkat. A korábban Dumaszínház – Gyerekhajó társulatával összeolvadva több, sikerrel játszott mesejátékkal bővítettük a produkcióinkat, amiket nemcsak Budapesten, de szerte az országban elérhetővé teszünk. Ezen színdarabokkal egy önálló új szekciónkban, a HADART Színház – MeseSzínpad név alatt találkozhat ezentúl a közönség.

Majdnem egy évtized van már mögöttünk és még nagyon sok év előttünk, hogy teljesítsük legfőbb küldetésünk: a rászorulók minden csoportjához elvigyük a színházat. Megalakulásunk óta minden évben több alkalommal szerveztünk és vettünk részt jótékonysági rendezvényeken, játszottunk már koraszülött, autista gyermekek támogatásáért, a siketek és nagyothallók pedig valamennyi előadásunkon szeretettel látott vendégek. Működésünk első percétől fogva tudatos társadalmi felelősségvállalásra törekszünk, ezért reméljük, hogy alapértékeink és elveink találkoznak a közönség akaratával, hogy minél több gyermeket támogathassunk, amihez minél nagyobb nyilvánosságot szeretnénk biztosítani. Mert minél több emberhez és vállalathoz jut el az előadásunk híre, annál többet tudunk mi is segíteni.

Keresés az oldalon
Elérhetőség

Telefon: + 36 30 519 4038
Email: info@hadartszinhaz.hu
Székhely/Iroda: 1134 Budapest, Váci út 51/A

Ajánlott videó
Facebook
Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány
Támogatók és Partnerek