Orfeumi revüvel emlékezik a HADART Színház ’56 névtelen hőseire

orfeum_BOT_9005

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ORFEUM – Zenés barangolás a XX. században címmel élő zenekarral kísért előadást állított színpadra a HADART Színház, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött előadás társadalomkritika helyett az egyén útját követve az emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. A 2016/2017-es évadban jubileumot ünneplő HADART Színház darabja zeneileg páratlan értékeket sorakoztat fel, méltatlanul elfeledett dalokat éltet tovább. A publikum október 16-án a Csokonai Művelődési Házban, november 13-án a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK) láthatja az előadást.

Az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház előadásában neves színművészek egy-egy ismert melódiával mesélik el a múlt század két világháborúját, ’56-ot, a sötét szocializmust, ’68-at, a nyolcvanas évek zenei „robbanását”, majd a rendszerváltozás hozta szabadságot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója komoly visszatekintésre ösztönöz, ezért kiemelt blokkot kapott Háda János legújabb rendezésében az ORFEUM – Zenés barangolás a XX. században című darabban.

Az alapvető szabadságjogaink biztosításáért ’56 névtelen, hétköznapi hőseinek áldozatvállalása példaértékű, ezért nagyon fontos, hogy a színház eszközeivel is eljuttassuk üzeneteiket az „utódokhoz” – emelte ki Háda János, a HADART Színház alapító vezetője. 1956 történelmünkre gyakorolt hatása, nemzeti identitásképző ereje, az általános szabadságvágy máig hatással van minden generáció közösségi tudatára. Az ’56-os blokkunkban felcsendülő slágerek kifejezik, hogy bárhol is tengetjük az életünket a világon, hazavágyunk, mert Magyarország, a Kárpát-medence az otthonunk. Lélekben pedig a magyarok összetartoznak, éljenek a világ bármely pontján, különösen ezen a jeles napon, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Nemcsak az ország, hanem mi, a HADART Színház tagjai – a József Attila Színházból, a Budapesti Kamaraszínházból és a Madách Színházból érkező színművészek – is jubileumot ünneplünk, a társulat az ötödik évadára készül ezzel a darabbal – mondta Háda János.

A HADART Színház jubileumi évada alkalmából Claude Magnier Oscar című vígjátékát is újrahangolták, új szereposztással, új díszlettel láthatják a nézők az ötödik éve repertoáron lévő sikerdarabot Vándor Éva és Straub Dezső főszereplésével. A bemutatóra az FMK-ban kerül sor október 30-án.

orfeum_BOT_9457

Az NKA támogatásával létrejött ORFEUM című előadásban a melódiák világának egyik leghivatottabb szakértője, Darvas Ferenc válogatásában olyan dalokkal emlékeztetnek a művészek, mint a Gyere, te nímand, a Szegény embert az ág is húzza, a Fizetek főúr, a Minden elmúlik egyszer, a Jó éjt, drága kis hadnagyom, a Kétszer kettő néha öt vagy az Oly távol messze van hazám. Az orfeumi revü – Mérai Katalin, Laurinyecz Réka, Zakariás Éva, Háda János, Pál Tamás, Gieler Csaba szereplésével – 3 páros életútját mutatja be, az egyén szemével tekint végig a századon, legfőbb mondanivalója, hogy mindig a férfi és a nő, a két pólus ereje állította talpra az országot. A kétórás összeállítás zeneileg páratlan értékeket sorakoztat fel, Darvas Ferencnek és Háda János rendezőnek nehéz is volt a válogatás, dalkincsünk óriási, a méltatlanul elfeledett dalokat és szerzőket pedig szeretnék tovább éltetni, mert a legfontosabb emberi érzelmekről, és a társadalomról szóltak. Az eseménydús század annyi érzelmi többletet és ihletet adott a művészeknek, hogy csupa örökzöld dalt hallhat a közönség.

A 20. század egy nagyon mozgalmas század volt, a békeévek és a háborús évek váltották egymást, olyan események történtek, amiket nem szabad elfelejtenünk. A történetét zenével, vidámsággal és némi könnyel meséljük el, hogy a fiataloknak történelmünk és az idősebb generációk megértésében segítsünk; az idősebbeknek pedig örömet szerezzünk a nosztalgiázással. Maga a század nagy horderejű történései olyan érzelmi kitöréseket váltottak ki, amelyek a zenében, és az irodalmi dalszövegekben is annyira kifejezően jelentek meg, hogy tökéletesen visszaadják az emberek megéléseit. El sem hinnék, hogy egy-egy ismert melódia mi mindent képes elmesélni, olykor szeretettel, máskor szemrehányással, boldogan, vagy kétségbeesetten, de mindig személyesen és szenvedélyesen. Az ORFEUM legfőbb mondanivalója, ha visszatekintünk a 20. századra, akkor láthatjuk, hogy bár a balsors gyakran jelen volt, végül mindig az emberség győzedelmeskedett. Fontosnak tartom ezt a fajta visszatekintést, mert bár sokat olvashatunk a 20. századról, ez a kis revü élőbbé teszi a történelmünket, és balsorsunk állomásaiban nem csak a szomorúságot látjuk, hanem az emberség hatalmas erejét, és egy olyan századot, amit a sok szörnyűség ellenére is a remény jellemzett leginkább.’56-nak is a remény a legfőbb üzenete.” – emelte ki Háda János rendező.

A hajdani orfeumok emlékezetes világát az egykori kávéházak hangulatával ötvözve idézi meg a HADART Színház. A színpadon hat színész és egy zenekar – semmi sem szab határt fantáziánk, emlékeink szárnyalásának, végig a 20. századon.

Sajtó megjelenések:

Szinház.hu
http://szinhaz.hu/budapest/66843-1956-zenes-eloadassal-unnepel-a-hadart-szinhaz

Zene.hu
http://zene.hu/20161013_ez_jo_lesz_zene_barangolasra_hiv_ahadart_szinhaz

Kárpátinfo.hu
http://www.karpatinfo.net/cikk/kultura/orfeumi-revuvel-emlekezik-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire

Bdpst24.hu
http://bdpst24.hu/2016/10/11/orfeumi-revuvel-emlekezik-a-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire/

Webradio.hu
http://webradio.hu/hirek/kultura/1956_-_zenes_eloadassal_emlekezik_a_hadart_szinhaz

Prae.hu
http://www.prae.hu/index.php?route=news%2Fnews&aid=30301

Retromuzsika.hu
http://retromuzsika.hu/orfeumi-revuvel-emlekezik-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire/

Sztarold.hu
http://sztarold.hu/kiemelt/aki-ketszer-fizet-soka-kap-vissza#/kiemelt/orfeumi-revuvel-emlekezik-a-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire

Newsy.hu
http://www.newsy.hu/hir-violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz-1041698.html

Népszava Online
http://nepszava.hu/cikk/1108628-violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz

Magyar Idők
http://magyaridok.hu/kultura/zenes-eloadassal-emlekezik-hadart-szinhaz-1956-ra-1090021/

Faktor.hu
http://faktor.hu/faktor-orfeumi-revuvel-emlekezik-a-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire

Ripost.hu
http://ripost.hu/cikk-vegigdalol-egy-evszazadot-merai-katalin-es-hada-janos

Orientpress.hu
http://orientpress.hu/cikk/2016-10-11_orfeumi-revuvel-emlekezik-a-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire

Hírgyűjtó oldalak
http://hungary.shafaqna.com/HU/HU/1508075
http://listaz.hu/hirneked/index.php?url=2106061-orfeumi-revuvel-emlekezik-a-hadart-szinhaz-56-nevtelen-hoseire
http://kultura.hirfal.hu/orfeumi_revuvel_emlekezik_a_hadart_szinhaz_56_nevtelen_hoseire-8046287.html
https://hirzaj.hu/cikk/57fd99b152578/kultura/prae.hu/1956-zenes-eloadassal-emlekezik-a-hadart-szinhaz
http://sztarold.hu/kultura/1956-zenes-eloadassal-emlekezik-a-hadart-szinhaz
http://www.monline.hu/belfold/978893-violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz
http://hirvonal.hu/hir/382332.html
http://www.newsy.hu/hir-violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz-1041698.html
http://hirek.ma/hirek/violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz
http://hir-ozon.hu/hirek/violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz
http://friss-hirek.hu/friss-hirek/violinkulcs-egy-mozgalmas-szazadhoz
http://www.hirss.hu/index.php?reszletek=2275563

Keresés az oldalon
Elérhetőség

Telefon: + 36 30 519 4038
Email: info@hadartszinhaz.hu
Székhely/Iroda: 1134 Budapest, Váci út 51/A

Ajánlott videó
Facebook
Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány
Támogatók és Partnerek