II. Kortársasjáték: Háda János rendezése nyerte a közönségdíjat

kortarsasjatek-002„Kitiltották Kambodzsából a drónokat” – ez volt az II. Kortársasjáték drámaíró verseny témája, melyet a Kisalföld című napilap hírei közül sorsoltak ki a XVI. Győri Könyvszalon szervezői. A három meghívott író – Garaczi László, Pozsgai Zsolt és Zalán Tibor – feladata pedig az volt, hogy a megadott témára egy nap alatt írjanak egy rövid, egyfelvonásos drámai művet, melyet ezután három rendező – Bagó Bertalan, Szűcs Gábor és Háda János – szintén egy nap alatt színpadra is állít a Győri Nemzeti Színházban.

Háda János végül Zalán Tibor darabját kapta, és rendezése olyannyira tettszett a hatszáz fős hallgatóságnak, hogy a verseny közönség díját János nyerte meg. Ezen kívül a legjobb írásmű, a legjobb színészi és a legjobb női színészi alakításért járó díjat is ez a darab nyerte a szakmai zsűritől. A legjobb rendezésért járó díjat Bagó Bertalan kapta a szakmai zsűritől, aki Pozsgai Zsolt darabját állította színpadra.

„Szombat reggel miután az írók elkészültek a szöveggel, azonnal elkezdődött a lázas munka. Ilyenkor rekord idő alatt kell elemezni a szövegeket, egy-egy szituációt, a helyzeteket, hogy mi a mondanivaló. Vezetni kell a színészeket, hogy ki, mikor, honnan, hova jön majd be a színpadon. Közben ki kell találni milyen legyen a díszlet, hogy a műszak fel tudja építeni a színpadot, átgondolni a jelmezeket, a kellékeket, kitalálni a világítást és a hangeffekteket. Ráadásul a szerző engem is beleírt a darabba, tehát játszanom is kellett. Magyarán hat óra alatt ki kellett találni kompletten egy darabot, ami egy nagy játék és persze izgalmas kihívás volt mindenkinek.” – mesélt nekünk élményeiről Háda János.

János jelenleg Békés Pál-Várkonyi Mátyás: Félőlény című ifjúsági musicaljét rendezi, melynek bemutatója december 10-én lesz a Győri Nemzeti Színházban.

 

Keresés az oldalon
Elérhetőség

Telefon: + 36 30 519 4038
Email: info@hadartszinhaz.hu
Székhely/Iroda: 1134 Budapest, Váci út 51/A

Ajánlott videó
Facebook
Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány
Támogatók és Partnerek