Harmincötezer nézőhöz vitte akadálymentes előadásait a HADART Színház ebben az évadban

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Harmincötezer nézőhöz vitte akadálymentes előadásait a HADART Színház ebben az évadban

35.000 néző, 150 előadás több mint 60 település, 70 helyszín, 22 ezer megtett kilométer és komoly társadalmi szerepvállalás az esélyegyenlőségért – ez jellemezte a HADART Színház 2015/2016-os évadát. Mozgalmas és sikeres évadot tudhat maga mögött a HADART Színház, amely Magyarországon egyedülállóan infokommunikációs akadálymentesítéssel állítja színpadra műveit, hogy a siketek és nagyothallók is élvezhessék az előadásokat. A társulat az évadot június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján zárja, a közönség a MTVA Látogatóközpontjában tekintheti meg a Süsü, a sárkány kalandjai című legendás zenés mesejátékot. A nyári tájelőadások, fesztiválszereplések mellett a művészek az ötödik, jubileumi évadra két bemutatóval is készülnek, egy zenés darabbal, amely a XX. századon kalauzolja végig a nézőt, és egy magyar klasszikussal. A hosszabb távú tervek között egy vakoknak szóló speciális előadás is szerepel.

Kedvelt vígjátékokkal, az Oscarral, a Tévedések vígjátékának mai változatával, az Őrületek tornyával, az Őnagysága kabaréja című zenés komédiával az igényes szórakoztatást vitte közel az emberekhez Háda János neves színész-rendező színháza. Dóczi Lajos XIX. századi színpadi szerző méltatlanul elfeledett művével, az Országomat egy csókért című darabbal a magyar nyelv szépségeire hívták fel a közönség figyelmét. A „rímhányó” Romhányi Józsefet idéző stílusban rímelő előadás, a magyar nyelvben rejlő bravúrokra építő Vérszipoly, avagy ki harap a végén című darab ugyancsak az irodalmi élményt és a családi kikapcsolódást szolgálta igazi slágergyanús dalokkal. Több településen felcsendült az egyik legjobb off-broadway musical Az Apácák, fantasztikusan jó zenékkel és öt nagyszerű színésznővel (Vándor Éva, Voight Ági, Mérai Kata, Zakariás Éva és Laurinyecz Réka).  A Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték pedig megállíthatatlanul hódít a gyermekek körében, a 2013-as premier óta már majdnem 200 alkalommal játszották.

Ebben az évadban is teljesült az alapító legfőbb célja, hogy szó szerint közel vigye a színházat az emberekhez, hogy társulata a színház és az igényes minőségi kultúra népszerűsítésén túl, az esélyegyenlőséget képviselje. A múltbéli sikerek számbavétele és a jövőbetekintés egyaránt aktuális, 2016 őszén ünnepli ugyanis ötödik születésnapját a HADART Színház. A vállalásoknak megfelelően a minden korosztályt megszólító repertoáron zenés mesejátékok, interaktív műsorok, musicalek, illetve prózai és zenés vígjátékok egyaránt szerepelnek, minden előadás az esélyegyenlőség színházon belüli megteremtésének jegyében lett színpadra állítva.

Legfőbb társadalmi szerepvállalásunk, az infokommunikációs akadálymentesítő és érzékenyítő programunk kapcsán már elmondhatjuk, hogy a siketeknek szóló jelelést elfogadta, sőt szereti a színházlátogató közönség és a színészek is, mert a jelnyelvi tolmács dramaturgiailag szerves része a darabnak, Spinnerné Takács Erika színészi produkcióval van jelen a színpadon – mondta Háda János, aki a HADART Színház vezetése mellett kőszínházakban, az Újszínházban, Győrben és Nyíregyházán is népszerű darabokat rendez.  „A siketek az ép hallásúakkal együtt szeretnek színházba menni, ők csak egy kis mankót várnak ahhoz, hogy ne kelljen őket külön kezelni. Az előző évekhez hasonlóan 2015/2016-os évadban is éllovasok voltunk a jelnyelvi tolmács bevonásával készített színházi előadások népszerűsítésében. Ezen produkciók országos és határon túli terjesztésében számunkra az elfogadás és az elfogadtatás, a társadalmi integráció a fő cél, ezért akkor is jelelünk, ha hallássérült nem ül a nézőtéren. Azt szeretnénk, hogy teljesen természetes legyen, hogy vannak olyan felnőttek és gyermekek, akik a „kézmozdulatokkal”, azaz jeleléssel és szájról olvasással boldogulnak és nekik is ugyanúgy járnak a színház nyújtotta élmények, mint halló társaiknak.” – fogalmazott a három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező vezető, aki számos felnőtt és gyermek előadást jegyez, mint színész-rendező a klasszikus és igényes színházi előadások képviselőjeként.

A 2016/2017-es évadban a HADART Színház tagjai – a József Attila Színházból, a Budapesti Kamaraszínházból és a Madách Színházból érkező népszerű színészek – jubileumot ünnepelnek, a társulat az ötödik évadára készülnek. A jubileumi évad célkitűzése, hogy elvigyék a színházat a hátrányos helyzetű települések gyermekei, nagycsaládosai számára, hogy ők is átélhessék a színházzal való személyes találkozás csodáját. A jelnyelvi tolmács bevonásával készített színházi előadások mellett, vakoknak szóló darab színpadra állítása is szerepel a hosszabb távú tervek között speciális akusztikai megoldások alkalmazásával. „Küldetésünk lényege – legyen szó siket és vak kisgyerekekről, hátrányos helyzetű településeken élőkről -, hogy minél szélesebb rétegek felé kiterjesszük a színházat, mert nekik is joguk van a kulturális élményekhez” – emelte ki Háda János.

ORFEUM – Zenés barangolás a XX. században című darab bemutatójával ünneplik a jubileumi évet, az élő zenekarral kísért előadásban a színészek egy-egy ismert melódiával mesélik el a múlt század két világháborúját, 1956-ot, a sötét szocializmust, ’68-at, a nyolcvanas évek zenei „robbanását”, majd a rendszerváltozás hozta szabadságot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója komoly visszatekintésre ösztönöz, ezért a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye kiemelt blokkot kap Háda János legújabb rendezésében. „Nem mondunk véleményt, nem megyünk bele társadalomkritikába, hanem az egyén útját követjük, az emberi kapcsolatok és az egymásra figyelés fontosságára helyezzük a hangsúlyt.” A melódiák világának egyik leghivatottabb szakértője, Darvas Ferenc válogatásában olyan dalokkal emlékeztetnek a XX. századra, mint a Gyere, te nímand, a Szegény embert az ág is húzza, a Fizetek főúr, a Minden elmúlik egyszer, a Jó éjt, drága kis hadnagyom, a Kétszer kettő néha öt vagy az Oly távol messze van hazám. Az orfeumi revü 3 páros életútját (Mérai Katalin, Laurinyecz Réka, Zakariás Éva, Háda János, Pál Tamás, Gieler Csaba) mutatja be, és az egyén szemével tekint végig a mozgalmas századon. „Az ORFEUM legfőbb mondanivalója, ha visszatekintünk a XX. századra, akkor láthatjuk, hogy a férfi és a nő, a két pólus ereje állította talpra az országot. Fontos kifejezni, hogy bár a balsors gyakran jelen volt, végül mindig az emberség győzedelmeskedett. Ha az emberség szerepét, a szeretet, az egymásrautaltság, a kapcsolatok fontosságát nem emlegetjük fel elég gyakran, akkor a Falanszter várhat ránk Az ember tragédiájából.” – emelte ki a rendező. A darabot szeretnék bemutatni az egész Kárpát-medencében a határon túli magyarság körében és a tengerentúlon is a magyarságtudat erősítése céljából. Egy magyar klasszikus premierjére ugyancsak készül a társulat. A jubileumi évadban bemutatják Müller Péter és Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaradarabját is.

A “JÁRMIKA Jövőkép” Gyermek Alapítvány által fenntartott, 100 százalékban önerőből és magántőkéből finanszírozott, kőszínházi szervezettséggel működő HADART Színház bemutatóinak továbbjátszását az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatta.

Budapest, 2016. június 14.

További információ:
Herczeg Dóra Tel: +36-30-603-38-51;
Email: herczegdora@cabbage.hu

 

MÉDIAFIGYELÉS
2016. június-július

m1
Ma délelőtt
2016. 06. 20.
Milyen akadálymentes darabokat állít színpadra a Hadart Színház?
Szereplők: Háda János, művészeti vezető, Hadart Színház; Bárány Gergely, színművész,
Hadart Színház
http://www.hirado.hu/videok/akadalymentes-darabok-a-hadart-szinhaz-eloadasaifogyatekkal-eloknek/

01
02
03

ECHO TV
2016. 06. 18.
Pont a kultúráról
A beszámoló az alábbi linken 10:14-kor kezdődik.
http://www.echotv.hu/video/113422/20160618_Pont_a_kulturarol

04 05

HÍR TV
Reggeli Járat
2016. 06. 22.
Nincs akadály
Interjú: Háda János, művészeti vezető, színművész, rendező, Hadart Színház; Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész
http://hirtv.hu/reggelijarat/nincs-akadaly-1348329

06
07
08
09

Rádiós megjelenések

Rádió Bézs
2016. 06. 21.
Mozaik
Rékai Gábor műsora
Interjú Háda Jánossal
A beszélgetés meghallgatható alábbi linken 00:00-12:00-ig

Nyomtatott megjelenések

MAGYAR NEMZET
2016. 06. 16. (9. OLDAL)
SIKETEKNEK IS ÉLVEZHETŐ

10

MAGYAR HÍRLAP
2016. 06. 16. (12. OLDAL)
Harmincötezer néző a Hadart Színház évadában

11

NÉPSZABADSÁG
2016. 06. 16. (12. OLDAL)
Akadálymentes előadások országszerte

12

NÉPSZAVA
2016. 06. 22. (5. OLDAL)
Vakoknak is játszanak

13

Online megjelenések

Hirado.hu
2016. 06. 14.
Már 35 ezren látták a Hadart Színház akadálymentes előadásait
http://www.hirado.hu/2016/06/14/mar-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait/

14

Magyar Hírlap Online
2016. 06. 15.
Harmincötezren láthatták a HADART akadálymentesített előadásait
Jövőre jubileumi évaddal készülnek http://magyarhirlap.hu/cikk/58401/Harmincotezren_lathattak_a_HADART_akadalymentesitett_eloadasait

15

Népszava Online
2016. 06. 14.
Harmincötezer nézőhöz vitte akadálymentes előadásait a Hadart Színház
http://nepszava.hu/cikk/1096954-harmincotezer-nezohoz-vitte-akadalymentes-eloadasait-a-hadart-szinhaz
16

Magyar Nemzet Online
2016. 06. 17.
Siketeknek is élvezhető
http://mno.hu/grund/lelepleztek-a-kulisszatitkokat-1347547

17

Hírtv.hu
2016. 06. 22.
Nincs akadály
http://hirtv.hu/reggelijarat/nincs-akadaly-1348329

18

MixOnline
2016. 06. 18.
HADART Színház: 35.000 néző, 150 előadás
http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=125768

19

Színház.hu
2016. 06. 16.
35 ezren látták a Hadart Színház akadálymentes előadásait
http://www.szinhaz.hu/budapest/65456-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait

20

Család.hu
2016. 06. 14.
A következő évadban is folytatódnak az akadálymentes előadások
http://csalad.hu/2016/06/14/a-kovetkezo-evadban-is-folytatodnak-az-akadalymentes-eloadasok/?f=hk

21

Weborvos
2016. 06. 20.
Helybe viszik az akadálymentes színházat
http://weborvos.hu/hirek/helybe_viszik_az_akadalymentes_szinhazat/232071/

22

Életforma.hu
2016. 06. 18.
HADART, a színház
http://www.eletforma.hu/hirek/hadart-a-szinhaz/

Webrádió.hu
2016. 06. 14.
Mintegy 35 ezren látták a Hadart Színház akadálymentes előadásait az elmúlt évadban
http://webradio.hu/hirek/kultura/mintegy_35_ezren_lattak_a_hadart_szinhaz_akadalymentes_eloadasait_az_elmult_evadban

Debmédia
2016. 06. 15.
Harmincötezer nézőhöz vitte akadálymentes előadásait a HADART Színház ebben az évadban
http://debmedia.hu/szinhaz/2016/06/15/harminctezer_nzhz_vitte_akadlymentes_eladsait_a_hadart_sznhz_ebben_az_vadban

Magyarországon.hu
2015. 06. 22.
HADART, a színház
http://magyarorszagon.hu/hirek/2016-06/eletmod/hadart-a-szinhaz/

Webrádió.hu
2016. 06. 20.
A Hadart Színház akadálymentes előadásait hátrányos helyzetű településekre is el szeretné vinni
http://webradio.hu/hirek/kultura/a_hadart_szinhaz_akadalymentes_eloadasait_hatranyos_helyzetu_telepulesekre_is_el_szeretne_vinni

Véleményezd.hu
2016. 06. 14.
Mintegy 35 ezren látták a Hadart Színház akadálymentes előadásait az elmúlt évadban
http://velemenyezd.hu/velemenyezd.tvn?cid=uACm&hir=Mintegy%2035%20ezren%20l%E1tt%E1k%20a%20Hadart%20Sz%EDnh%E1z%20akad%E1lymentes%20el%F5ad%E1sait%20az%20elm%FAlt%20%E9vadban

Hírek.ma
2016. 06. 22.
HADART, a színház
http://hirek.ma/hirek/hadart-a-szinhaz

XMagazin
2016. 06. 20.
A Hadart Színház akadálymentes előadásait hátrányos helyzetű településekre is el szeretné vinni
http://xmagazin.hu/xm.php?cikk_search=Hadart&cikk_search_ok=Keres%E9s

Hírgyűjtő oldalak

http://hungary.shafaqna.com/HU/HU/1015997
http://hirzona.hu/mar-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait-239755
http://hungary.shafaqna.com/HU/HU/1017096
http://hirek.ma/hirek/mar-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait
http://velemenyezd.hu/velemenyezd.tvn?cid=uACm&hir=Mintegy%2035%20ezren%20l%E1tt%E1k%20a%20Hadart%20Sz%EDnh%E1z%20akad%E1lymentes%20el%F5ad%E1sait%20az%20elm%FAlt%20%E9vadban
http://www.hirstart.hu/hk/20160614_harmincotezer_nezohoz_vitte_akadalymentes_eloadasait_a_hadart_szinhaz
http://hir-ozon.hu/hirek/hadart-szinhaz-35000-nezo-150-eloadas
http://hirek.ma/hirek/hadart-a-szinhaz
http://listaz.hu/hirneked/index.php?url=1738074-harmincotezer-nezohoz-vitte-akadalymentes-eloadasait-a-hadart-szinhaz-ebben-az-evadban
http://museum.breuerpress.com/2016/06/14/mar-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait-1465925766/
http://hir-ozon.hu/hirek/mar-35-ezren-lattak-a-hadart-szinhaz-akadalymentes-eloadasait

Lánchídrádió
2016. 07. 10.
PARNASSZUS
Régen dédelgetett álmát valósította meg Háda János a Hadart Színház megalapításával 5 évvel ezelőtt
Interjú: Háda Jánossal, Kökényessy Ágival és Spinnerné Takács Erikával
http://lanchidradio.hu/videok/158434

2016lanchid_parnasszus

 

 

 

 

 

http://lanchidradio.hu/lanchidradio/parnasszus-1350913

2016lanchid_parnasszus2

ONLINE MEGJELENÉSEK

Harmincötezer nézőhöz vitte akadálymentes előadásait a HADART Színház ebben az évadban

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=29579

2016news4business

 

 

 

 

 

HÍRÜGYNÖKSÉG – MTI

Kultúra-színház Mintegy 35 ezren látták a Hadart Színház akadálymentes előadásait az elmúlt évadban
Budapest, 2016. június 14., kedd (MTI) – Több mint 60 településen mintegy 35 ezren látták a Hadart Színház 150 akadálymentes előadását a 2015/2016-os évadban – közölte a társulat kedden az MTI-vel.
Az előadásait a siketek és nagyothallók érdekében Magyarországon egyedülálló módon infokommunikációs akadálymentesítéssel színpadra állító Hadart Színház június 21-én, a Múzeumok éjszakáján zárja az évadot a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Látogatóközpontjában, ahol a közönség a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejátékot láthatja. A darabot a 2013-as premier óta csaknem 200 alkalommal játszotta a Hadart Színház. A teátrum a következő, 2016/2017-es évadban ünnepli ötéves jubileumát, ennek alkalmából a József Attila Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Madách Színház előadásaiból is ismert népszerű színészek a hátrányos helyzetű települések gyermekei, nagycsaládosai számára is szeretnék elvinni a Hadart Színház előadásait. A jelnyelvi tolmács bevonásával készített színházi előadások mellett vakoknak szóló darab színpadra állítása is szerepel a hosszabb távú tervek között speciális akusztikai megoldások alkalmazásával. „Küldetésünk lényege – legyen szó siket és vak kisgyerekekről, hátrányos helyzetű településeken élőkről -, hogy minél szélesebb rétegek felé kiterjesszük a színházat, mert nekik is joguk van a kulturális élményekhez” – idézi a közlemény Háda János színész-rendezőt, a társulat művészeti vezetőjét. A Hadart Színház ötéves fennállását ünnepelve bemutatják az Orfeum – Zenés barangolás a XX. században című darabot, amelyben a színészek egy-egy ismert dallal mesélnek a mozgalmas század fontos eseményeiről, köztük a 60 évvel ezelőtti 1956-os forradalomról is. Az orfeumi revü három páros életútját mutatja be, és az egyén szemével tekint végig az elmúlt századon. Az előadást a társulat a határon túli magyarság körében és a tengerentúlon is szeretné bemutatni, emellett készülnek egy magyar klasszikus premierjére, valamint Müller Péter és Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaradarabjának bemutatójára is – olvasható a közleményben, amely kiemeli: a „Jármika Jövőkép” Gyermek Alapítvány által fenntartott, teljes mértékben önerőből és magántőkéből finanszírozott Hadart Színház bemutatóinak továbbjátszását az elmúlt években a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
pja \ ksb \ bsa MTI 2016. június 14., kedd 16:08
Kultúra-színház A Hadart Színház akadálymentes előadásait hátrányos helyzetű településekre is el szeretné vinni
Budapest, 2016. június 20., hétfő (MTI) – A Hadart Színház akadálymentes előadásait olyan településekre is el szeretnék vinni, ahol a színházba járás lehetősége nem adatik meg – erről Háda János, a teátrum alapítója, művészeti vezetője beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.
Háda János elmondta, hogy a 2015/2016-os évadban kétszáz akadálymentes előadást tartottak, a jelnyelvi tolmács bevonásával készített színházi előadások mellett vakoknak szóló darab színpadra állítása is szerepel a hosszabb távú tervek között speciális akusztikai megoldások alkalmazásával. Azt szeretnék, hogy a színház élménye minél több – köztük fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű – emberhez eljusson – mondta az igazgató.
bed \ brr MTI 2016. június 20., hétfő 10:51

Keresés az oldalon
Elérhetőség

Telefon: + 36 30 519 4038
Email: info@hadartszinhaz.hu
Székhely/Iroda: 1134 Budapest, Váci út 51/A

Ajánlott videó
Facebook
Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány
Támogatók és Partnerek