Rólunk

Infokommunikációs akadálymentesítés, vígjátékok, zenés darabok, gyerek és ifjúsági előadások, elismert művészek, minőségi szórakoztatás. A magyar és a világirodalom méltán klasszikus műveit népszerűsítő, műfajokban gazdag repertoár. Érzékenyítő program, integrált, jeltolmáccsal, színpadra állított előadások. Komoly társadalmi szerepvállalás az esélyegyenlőségért. Több százezer elégedett néző, kontinensnyi megtett kilométer. Közel 1000 teltházas művészeti program. Dióhéjban ez jellemezi magánszínházunk, a HADART Színház elmúlt fél évtizedét.

A HADART Színház 2011-ben kezdte meg működését az alapító Háda János színész-rendező művészeti vezetésével. A “Jármika” Jövőkép Gyermek Alapítvány és a Hadart Művészeti Társulás arra szövetkezett, hogy a színház népszerűsítésén túl eltörölje a kommunikációs akadályokat és esélyegyenlőséget teremtsen a kultúra területén. Magyarországon egyedülállóan előadásait infokommunikációs akadálymentesítéssel állítja színpadra, ezáltal a siketek és nagyothallók is élvezhetik a színház adta katartikus élményt, hiszen a színpadon egy jeltolmács kíséri végig az előadás minden pillanatát, aki dramaturgiailag szerves része a színdarabnak.

A három évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező alapító művészeti vezető Háda János legfőbb célja teljesült, az elmúlt öt évben szó szerint közel vitte a színházat az emberekhez, miközben társulata az igényes minőségi kultúra népszerűsítésén túl, az esélyegyenlőséget képviselte. Az integrált előadások létrehozásában színházunknak nagy segítségére van a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány és Spinnerné Takács Erika jeltolmács, aki a hozzánk hasonló elhivatottsággal és tenni akarással áll ügyünk mellett.

 Az ügy pedig nem más, mint minél szélesebb rétegek felé kiterjeszteni a színházat, legyen szó siket és nagyothalló kisgyerekekről, vagy hátrányos helyzetű településeken élőkről, mert nekik is joguk van a kulturális élményekhez. Vállalásunk óriási, de szép eredményekkel dicsekedhetünk: kezdeti félelmeink ellenére nyílt szívvel fogadta a hallássérültek megjelenését a nézőterén, a jelnyelvi tolmácsok „színészi produkcióját” a színházlátogató közönség, a színészek, és a színházi apparátus dolgozói is.

Sokszínűek vagyunk előadásaink köre évről évre bővül. Kedvelt vígjátékokkal, az Oscarral, a Tévedések vígjátékának mai változatával, az Őrületek tornyával, az Őnagysága kabaréja című zenés komédiával az igényes kikapcsolódást szolgáljuk. Dóczi Lajos XIX. századi színpadi szerző méltatlanul elfeledett művével, az Országomat egy csókért című darabbal a magyar nyelv szépségeire hívjuk fel a közönség figyelmét. A „rímhányó” Romhányi Józsefet idéző stílusban rímelő előadás, a magyar nyelvben rejlő bravúrokra építő Vérszipoly, avagy ki harap a végén című darab ugyancsak az irodalmi élményt és a családi kikapcsolódást szolgálja igazi slágergyanús dalokkal. Az egyik legjobb off-broadway musicallel, az Apácákkal, fantasztikusan jó zenékkel és öt nagyszerű színésznővel (Vándor Éva, Voight Ági, Mérai Kata, Zakariás Éva és Laurinyecz Réka) varázsoljuk el a közönséget.  A Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejátékunk pedig megállíthatatlanul hódít a gyermekek és szüleik, nagyszüleik körében a 2013-as premier óta.

Az 5. jubileumi évünket az ORFEUM – Zenés barangolás a XX. században című darab bemutatójával ünnepeltük, az élő zenekarral kísért előadásban a színészek egy-egy ismert melódiával mesélik el a múlt század két világháborúját, 1956-ot, a sötét szocializmust, ’68-at, a nyolcvanas évek zenei „robbanását”, majd a rendszerváltozás hozta szabadságot. Egy magyar klasszikus premierjére ugyancsak készülünk, a jubileumi évadban bemutatjuk Müller Péter és Seress Rezső Szomorú vasárnap című kamaradarabját is.

Öt év van mögöttünk és még nagyon sok előttünk, hogy teljesítsük legfőbb küldetésünk: a rászorulók minden csoportjához elvigyük a színházat. Megalakulásunk óta minden évben több alkalommal szerveztünk és vettünk részt jótékonysági rendezvényeken, játszottunk már koraszülött, autista gyermekek támogatásáért, a siketek és nagyothallók pedig valamennyi előadásunkon szeretettel látott vendégek. Működésünk első percétől fogva tudatos társadalmi felelősségvállalásra törekszünk, ezért reméljük, hogy alapértékeink és elveink találkoznak a közönség akaratával, hogy minél több gyermeket támogathassunk, amihez minél nagyobb nyilvánosságot szeretnénk biztosítani. Mert minél több emberhez és vállalathoz jut el az előadásunk híre, annál többet tudunk Mi is segíteni…

 

Ahogy a „Süsü, a sárkány” című zenés mesejátékunk végén elhangzik ez a két mondat, hogy:

… ”Együtt álmodtunk szép mesét,

Nekünk tapsol a közönség.”

 

És, hogy a „mi mesénk” amely nagyon is igaz, még inkább valósággá váljon, ehhez kérjük segítő támogatásukat, mert akkor:

… ”Emitt sírás, amott bánat,

Ott termek s a könny felszárad.

Mosoly nyílik és dal fakad,

Bú, baj, bánat messze szalad.”