HADART Színház - Szinkronszínész kurzus 2023

Szinkroniskola másképp

Videó lejátszása

Érdekel a szinkron szakma? Szeretnél érteni hozzá? Azt mondják jó hangod van? Rögtön rohannál egy szinkronstúdióba, hogy megmutasd magad?

hadart_Szinkron-Image-2__001
Szerszamok

Ha egy asztalt akarsz készíteni, mi mindent kell megtanulnod?

• Milyen fából készítsem?
• Milyen szerszámok kellenek hozzá?
• Mivel kezeljem le?
• Milyen csavart, ragasztót használjak?
• Milyen technikával illesszem össze a darabokat?
… és még sorolhatnám.

Ha nem tanulod meg mindazt ami szükséges hozzá, mi történhet?
Összedől az asztal, amint az első vendég rákönyököl. Pedig van kézügyességed!

SZERINTED EZ A SZINKRON SZAKMÁBAN NEM ÍGY VAN?

Szerszamok

30 éve szinkronizálok és pontosan tudom, mi minden kell ahhoz, hogy megformálj egy szerepet úgy, ahogy kell.

Sok emberrel találkoztam, akinek gyönyörű hangja volt, de a mikrofon előtt leizzadt mire eltalálta, hogy mikor kell megszólalni.  Arról nem is beszélve, hogy hogyan. Azt hitte ez olyan egyszerű, hogy csak beszélni kell.

BESZÉLNI! ( Nem is olyan egyszerű! )

Sosem fogsz összerakni egy szép asztalt ami használható is, ha nem sajátítod el a barkácsolás fortélyait.

hadart_Szinkron-Image-1__001

Milyen kérdéseket kell feltenned magadnak, mielőtt mikrofon elé állsz?

 • Tudok szépen artikuláltan beszélni?
 • Van ritmusérzékem?
 • Tudom mit kell néznem a képen?
 • Tudok órákon át koncentrálni?
 • Van szituációs érzékenységem?
 • Tudom mi történik egy szinkronstúdióban?

… ezek csak a legegyszerűbb kérdések.

Hogyan óv meg ez a tanfolyam
az azonnali, fájdalmas kudarctól?

Munkám során sokszor fordult elő, hogy valakinek nagyon szép orgánuma volt, és azonnal bejelentkezett egy szinkronstúdióba, hogy ő szívesen szinkronizálna. Beküldték a stúdióba, hogy kipróbálják, mire alkalmas, de már ott megbukott a történet, hogy nem tudta a fülest hogyan kell úgy felvenni, hogy a filmet  és saját magát is hallja.

Olyanokkal is találkoztam, akik a megszólalásig hasonlítottak már egy szinkronszínészre. Hangsúlyozom a MEGSZÓLALÁSIG! Mert amint megszólaltak, kiderült, hogy közük nincs a szinkronizálandó karakterhez. Nem elég szájnyitástól szájzárásig beszélni, érzelmeket kell közvetíteni. Bejutottak ugyan a szinkronstúdióba, de nem tudtak élni a lehetőséggel, mert nem voltak birtokában annak a szakmai tudásnak, ami szükséges ennek a munkának a megfelelő elvégzéséhez.

Teljesen mindegy milyen szép a hangod, de mielőtt elindulsz meghódítani a szinkronszakmát, fel kell vértezned magad mindennel ami nélkül nem működik.

Te vagy a lényeg!

Készülj fel tisztességesen! Jelentkezz a szinkronkurzusra!

Miért buknak el azok, akik kihagyják a felkészülési időt?

 • Mert azt hiszik könnyű ez a dolog, mert akkor kell beszélni, amikor a képen a szereplő beszél.
 • Mert azt hiszik tisztán beszélni könnyű.
 • Mert azt hiszik ez magától jön.
 • Mert azt hiszik beszélni könnyű dolog.
 • Mert nem tudják, hogy ez egy komoly szakma.

Ki vagyok én? Miért tőlem tanulj?

Háda János vagyok. Színművész. 1989-ben végeztem a Színház és Filmművészeti Egyetemen (akkor még főiskolán), ahol még önálló tantárgyként oktatták a szinkronizálást. Jelenleg is több színházban játszom és harminc éve napi szinten szinkronizálok népszerű filmeket, sorozatokat és reklámokat. Felsorolni is nehéz hány produkcióban vettem eddig részt, csak néhány példát említve a Monk, Breaking Bad , Jackie Chan filmek, vagy Roberto Benigni Oscar díjas alakítását.

Nekem még volt szerencsém a nagy elődökkel dolgozni, akik világhírűvé tették a magyar szinkront. Tőlük elleshettük a hagyományos, fülhallgató nélküli szinkrontechnikát  is. Ez olyan, mintha egykerekűvel próbálnál megtanulni biciklizni. Onnan kezdve pedig a kétkerekű már gyerekjáték.

Hada-Janos__001

Én ezzel a technikával tanítalak meg szinkronizálni.

Bár a hagyományos szinkrontechnikát nehezebb elsajátítani, a színészi és hangkezelési képességeid jobban fejlődnek. Ezekkel az alapokkal pedig nemcsak magabiztosabban tudod majd megoldani a konkrét szinkronfeladatokat, de  hosszabb távon is sikeresebben boldogulhatsz a szakmában.

Az elmúlt években több szinkroniskolában is volt alkalmam kurzust tartani, és az volt a tapasztalatom, hogy bár megtanulnak a diákok szájnyitástó szájzárásig beszélni, de a lényeg elmarad. A színészi játék! A karakter hang általi megformálása. Ahhoz, hogy az ember ráérezzen a karakter minden rezdülésére és hiteles alakítást tudjon nyújtani,  rengeteg célirányos gyakorlatot kell elvégezni. Nemcsak a saját, de a szinkronszakmában dolgozó kollégáim nevében is állíthatom, hogy biztos alapok nélkül lehetetlen professzionális szinten űzni a szinkronszínész szakmát.

Jó alapok nélkül minden vár, minden asztal összedől előbb vagy utóbb.

Te vagy a lényeg!

Jelentkezz a szinkronkurzusra!

Hogyan?

Hogyan épül fel a tanfolyam?

Egy olyan módszert dolgoztam ki, ami lépésről lépésre végigvezet a szinkronizálás technikáin és trükkjein. Hogyan ismerd meg a saját hangodat, hogyan használd, mint egy hangszert? Mi mindenre kell figyelned egy felvétel közben?

Gyakorlatok százain keresztül sajátíthatod el a leképzés, a karakterformálás, a színészi megformálás képességét. De ezen kívül  érthetően elmagyarázunk minden olyan helyzetet, feladatot és folyamatot amivel egy szinkronstúdióban találkozhatsz.

A kurzus programja

Kurzusunkon megismerkedhetsz egy stúdió felépítésével. Kikkel és mivel találkozol, hogyan kell viselkedni, hogyan használd az eszközöket, hogyan viselkedj emberekkel, milyen írott és íratlan szabályok vannak. Végigvezetünk mindenen a belépéstől, a munka végéig.

Egy szinkronmunka kapcsán a szöveget nem küldik ki. Ott helyben kell értelmezned, elemezned a szöveget, ismerned kell azokat a jelzéseket a szövegkönyvben amik könnyítik a munkádat. Nálunk minden olyan trükköt megtanulsz, ami képessé tesz azonnal átlátni, hogy mi a dolgod.

A szerepeddel azonosulnod kell a másodperc törtrésze alatt. Ez nem megy eleinte gyorsan, hiszen annyi mindenre kell figyelni. Megfelelő gyakorlatokkal ezt a képességet fejleszteni lehet.  Megtanítjuk neked hogy mire érdemes figyelni, és milyen sorrendben, hogy azonnal reagálni tudj egy szituációra.

Alapvető dolog, hogy a néző értse amit mondasz. Nincs alkalma visszakérdezni. El kell sajátítanod az érthető, tiszta beszéd technikáját, hogy úgy tudj a hangoddal bánni, mint egy hangszerrel.

A blattolás, amikor teljesen ismeretlen szöveget kell érthetően felolvasnod. Ennek is megvan a maga trükkje. Megtanulhatod, hogy milyen mértékben, és hogyan segítenek az írásjelek, a központozás, vagy olyan speciális szófordulatok, amik eleve meghatározzák a mondat ívét. Úgy fogod tudni felolvasni, mintha már egy napja gyakoroltad volna.

Minden szerep, karakter más. Másféle hanghordozást, tónust, ritmust igényel. A hangoddal úgy kell tudnod jellemezni, hogy a néző pontosan értse a szerep szándékát, jellemvonásait. Ezerfélét kell tudnod. Erre rengeteg gyakorlat létezik, amin keresztül egy idő után beáll a hangszálad a megfelelő hangszínre, amit a szerep megkövetel.

A szinkron forgatókönyvben számos olyan jelzés van, ami a te munkádat könnyíti. (kk, ekk, vkk / stb.( Ezek ismerete nélkül kétszer annyi energiába kerül pontosan dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy ennek ismeretét megkövetelik a stúdióban. Mi minden ilyen jelzést megtanítunk neked, hogy ne kerülhess kellemetlen helyzetbe.

Természetesen gyakorlat teszi a mestert, legyen az nyelvtanulás, vagy bármilyen gyakorlati szakma elsajátítása. Ezért mi is nagyon sokat gyakorolunk filmeken, karaktereken, és más felelősség és megítélés nélkül, mert ha kikerülsz egy stúdióba, ott már nincs lehetőséged hibázni. Tehát rengeteg szinkronizálási gyakorlatot végzünk, amelyek felkészítenek az „éles” munkákra.

Régen a Pannónia filmstúdióban még nem létezett a füles. Volt egy hangos próba, és utána levették a hangot, és a néma képre szinkronizáltak nagyjaink. ( Sinkovits Imre, Agárdi Gábor, Szabó Gyula stb. ) Ekkor volt a magyar szinkron világhírű. Nem véletlenül. Sokkal nagyobb a játék lehetőség, sokkal többet veszel le egy arcról, egy mozdulatról, és az lesz igazán a tiéd. Nem azt reprodukálod, amit a fülesben hallasz,  hanem te magad alkotsz. Igaz, több mindenre kell figyelni, de ez olyan mint az egykerekű biciklizés. Ha így megtanulsz, akkor a fülessel már sokkal könnyebb lesz.

Kinek ajánlom a tanfolyamot?

 • Mindenkinek, akit érdekel a szinkronkészítés.
 • Aki egy új szakmát szeretne megtanulni.
 • Aki még egy megélhetési lábat szeretne a meglévő munkája mellé.
 • Aki tehetséget érez a művészet iránt.
 • Aki egy jó csapatban kreatívan szeretne tanulni.
 • Aki úgy érzi missziója, hogy kulturális tartalmakat juttasson el az emberekhez.
 • Aki úgy érzi, hogy az ő hangja nélkül kevesebb lenne ez a szakma.
 • Aki ellenállhatatlan vágyat érez a szinkronizálás iránt.
Mikikinek

Te vagy a lényeg!

Jelentkezz a szinkronkurzusra!

SZINKRONISKOLA MÁSKÉPP

Garancia

Hogy megspórold a felesleges kiadásokat !

Mindennél többre tartom az őszinteséget. Éppen ezért senkit nem fogok áltatni, becsapni, vagy hitegetni. Az első hónap után mindenkinek elmondom, hogy érdemes-e folytatnia a tanulást, vagy felesleges pénzkidobás, úgysem lesz belőle semmi. Ezt nagyon fontosnak tartom.

Aki ezek után is marad, azt nem küldöm el, mert sosem lehet tudni miből lesz a cserebogár. De senkit nem szeretnék áltatni. Ehhez a szakmához kellenek alapképességek, ami ennyi idő alatt kiderül.

SZINKRONISKOLA MÁSKÉPP- 2022

Információk

Helyszín:
ATADANSTÚDIÓ 1159. Budapest, Mátyás u 55.

Tanfolyam kezdete:
2023. szeptember

A képzés óraszáma:
Heti 3,5 óra

Képzés időtartama:
10 hónap

Részvételi díj:
35,000 Ft/ hónap

Csoportlétszám:
Maximum 12 f0

Itt jelentkezhetsz a képzésre

Hadart_szinhaz_logo_kicsi