Esélyegyenlőség Világnapja

Esélyegyenlőség Világnapja

Esélyegyenlősèg: ahogy mi látjuk és csináljuk

Május 5-én ünnepeltük az Esélyegyenlőség Napját az egész világon.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája fogalmazta meg az unió területén élő emberek jogait, nevezetesen: az emberi méltósághoz, a szabadsághoz, a demokráciához, az egyenlőséghez, a jogállamisághoz, az emberi jogok tiszteletben tartásához való jogot. A charta tartalmazza a gyermekek jogait, valamint támogatja a rasszizmus, az idegengyűlölet és a homofóbia elleni küzdelmet, és a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét is.

A Független Életért elnevezésű nemzetközi szervezet felhívása nyomán 1992-ben rendezték meg először Magyarországon május 5-én a mozgássérült embereket is fókuszba állító Esélyegyenlőség Napját.

 

Ami a Hadart Művészeti Társulást illeti, mi ezt a napot nagyon fontosnak tartjuk. Az év minden napján! Az előző évekhez hasonlóan 2014-ben is éllovasai kívánunk lenni a jelnyelvi tolmácsok bevonásával készített színházi előadások népszerűsítésében és ezen produkciók országos és határontúli terjesztésében. Ahogyan 2013-ban, úgy idén is Társulatunk Magyarországon egyedülállóan, minden saját készítésű előadását infokommunikációs akadálymentesítéssel állítja színpadra. Ebben együttműködő partnerünk 2014-ben is a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány részéről Spinnerné Takács Erika jeltolmács.

A mai világban sokat beszélünk az esélyegyenlőségről, akadálymentesítésről. Ezért célunk: eltörölni a kommunikációs akadályokat! Esélyegyenlőséget a kultúra területén is!

 

Nagyon nagy kihívás volt az integrált előadások megszervezése és lebonyolítása, de minden megtartott előadással egy téglát bontottunk le abból a falból, amely a siketek és nagyothallók, valamint a hallók társadalma közt épült fel.

Az elfogadás és az elfogadtatás a fő cél. Ennek a tudásnak az ismeretében már korai gyermekkorban meg kell ismertetni a fogyatékkal vagy más defektusokkal élőket. A mi esetünkben egy „láthatatlan” fogyatékossággal élő csoport megismertetése volt a cél. A meséken keresztül, a jelnyelvi tolmács előadásban való megjelenésével a gyermekek egy olyan információs anyaghoz jutnak játszva, mely kihathat egész életükre. Az előadások után teljesen természetes lesz a számunkra, hogy vannak olyan felnőttek és gyermekek, akik nem rendelkeznek hallással és „kezük mozdulataival”, szájról olvasással boldogulnak a világban.

A Hadart Művészeti Társulás rövid idő alatt olyan célt ért el, amire nincs példa. Nem ad hoc jelleggel vannak úgymond „speciális” előadások, hanem a saját kivitelezésű összes előadás része a jelnyelvi tolmács!

Keresés az oldalon
Elérhetőség

Telefon: + 36 30 519 4038
Email: info@hadartszinhaz.hu
Székhely/Iroda: 1134 Budapest, Váci út 51/A

Ajánlott videó
Facebook
Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány
Támogatók és Partnerek